Povratak u stvarnost

Pogledaj sve kategorije

2007 - Dec - 23

Približava se kraj godine i na pragu smo sezone praznika i zimskih odmora. To je vreme kada bi trebalo da se opustimo i zaboravimo na poslovne obaveze, gradsku vrevu, računare, mobilne telefone, Internet i sve ostalo što čini dinamični ali i stresni digitalni svet današnjice. Nažalost, uticaj koji savremena tehnologija ima na svakodnevni život toliki je da često ni odmor i opuštanje ne možemo da zamislimo bez raznoraznih gedžeta i elektronskih pomagala.

Prošle se godine jedan prijatelj hvalio da je na odmor poneo notebook računar i pričao o tome kako bi svako veče po povratku u hotelsku sobu odgledao poneki DVD film, kopirao malo muzike na mp3 plejer (sve praveći posebne kompilacije koje mu daju ritam dok skija), prebacio fotografije sa digitalnog foto aparata na računar i odgovorio na pristiglu elektronsku poštu. Po čemu se to onda razlikuje od svakog drugog dana u godini? Kako bi bilo da je malo prošetao, upoznao nove ljude ili posetio lokalne znamenitosti? Sve ovo čini odmor onim što on jeste, ali modernom čoveku može izgledati strahovito dosadno. Majkl Krajton je u jednoj od svojih knjiga napisao kako je najveći neprijatelj čovečanstva u dvadeset prvom veku dosada i da ljudi pronalaze brojne načine da je pobede. Naravno, to opet dovodi do zasićenja i potrebe za novom, bržom i autentičnijom zabavom. Kompanije kreatori elektronske multimedijalne zabave, svesno ili nesvesno, koriste strah od dosade kako bi plasirali svoje proizvode, a posle brojnih uređaja za kuću, red je pre nekog vremena došao i na prenosne modele kojih je svakim danom sve više.

Minijaturni muzički plejeri odavno nisu novost, a popularnost koju je stekla Appleova iPod serija, kapacitet memorije koji doseže desetine gigabajta i sve više servisa koji pesme po pristupačnoj ceni plasiraju onlajn, govore o tome da je uspeh prodaje još neko vreme zagarantovan. Sledeće što je usledilo bili su mobilni uređaji za reprodukciju video snimaka, odnosno DVD i DivX formata filmova, koji se jednim imenom zovu Portable Multimedia Players, ali su kod nas poznatiji kao mp4. U početku su bili malobrojni, dok danas svaki ozbiljniji proizvođač nudi nekoliko modela sa karakteristikama koje su prilagođene kako potrebama različitih grupa korisnika, tako i razlikama u kućnom budžetu. U igru se uključio i Microsoft čija najnovija verzije operativnog sistema za korisničku elektroniku Windows CE 6.0 pokreće neka od uspešnijih ostvarenja. Osim reprodukcije slike i zvuka gotovo svi modeli sadrže i nekoliko video igrica, kalendar, podsetnik i druge funkcije za upravljanje ličnim podacima. Ako malo pogledate oglase ili prokrstarite Internetom, primetićete ogroman broj oglasa koji vam preporučuju da na odmor ponesete neki od ovih uređaja kako biste se bolje zabavili. Zbog toga je prijatelj sa početka teksta odlučio da za ovu sezonu nabavi Sony PSP, PlayStation Portable, prenosnu verziju popularne igračke konzole koja takođe može da prikazuje filmove, a koja je svakako manje nezgrapna od notebooka.

Premda sam veliki zaljubljenik u elektronska pomagala svih vrsta i stojim na stanovištu da moderna tehnika čini svakodnevni život jednostavnijim, udobnijim i zanimljivijim, ipak mislim da pravi i potpuni odmor treba da bude drugačiji oblik zabave – dani sporog dosadnog života u prirodi i tišini, beg od realnosti. Ostatak godine sasvim je dovoljan za povratak u stvarnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *