Život je igra

Pogledaj sve kategorije

2008 - Jan - 06

Pojam “interaktivna zabava” je privlačna kovanica koja predstavlja drugo ime za industriju video igara, izuzetno moćan segment u oblasti razvoja softvera i hadvera koji je u poslednjih deset godina našao ozbiljno mesto u strategijama i planovima svih velikih svetskih IT kompanija. Da se radi o ozbiljnim ulaganjima i profitima govori i činjenica da je svetsko tržište video igara vredno preko 20 milijardi dolara na godišnjem nivou. Pored toga, sasvim je uobičajeno da se uspešni naslovi prodaju u tiražu koji se meri milionima kopija, pa čak i desetinama miliona.

Jedno detaljno istraživanje koje je prošle godine rađeno u SAD dokazuje da neki stereotipi koje većina nas ima o video igricama praktično više odavno ne važe. Naime, pokazalo se da čak 67% porodica igra video igrice, a da je prosečna starost igrača 33 godine. Interesantno je da čak 24% onih koji aktivo igraju video igrice ima više od 50 godina, kao i da je među igračima 38% žena. Naravno, sve ovo još uvek ne važi za manje razvijene zemlje poput naše, ali pokazuje trendove i ono što nas sigurno čeka u budućnosti. Kada su roditelji pitani zbog čega igraju video igrice sa svojom decom, velikom većinom (oko 70%) su odgovarali da je to zbog toga što deca to od njih zahtevaju, ali i da nalaze da je to dobar način da provedu vreme sa svojim najmlađima.

Takođe, čak 55% roditelja smatra da video igrice zauzimaju pozitivnu ulogu u životima njihove dece. Ovo je u velikoj meri u suprotnosti sa većinskim ubeđenjem kod nas da igrice “upropašćuju decu”. Doduše, svako preterivanje jeste izuzetno štetno i na roditeljima je da pravilnim pristupom i otvorenošću utiču na to da deca konstruktivno i kritički pristupaju konzumiranju interaktivne zabave, ali postoji veliki broj igrica koje podstiču kreativnost i logičko razmišljanje. Proizvođači konzola za video igrice, pre svih Nintendo sa svojim modelom Wii, uspeli su da pronađu način da u igranje video igara uključe i fizičku aktivnost. Novi sistem podrazumeva bežični upravljač koji prati vaše pokrete tako da, na primer, za igranje tenisa morate stvarno da zamahujete rukom. Na Sonyjevim Playstation konzolama izuzetno je popularna igrica Guitar Hero koja se igra pomoću posebnog upravljača u obliku gitare i pomaže deci da razvijaju muzički talenat i uče da sviraju.

Za kraj jedna zanimljivost. Naime, američka vojska, koja već godinama ima problem sa privlačenjem i regrutovanjem mladih ljudi, iskoristila je pomamu za video igricama i proizvela izuzetno realnu i zanimljivu online igru, u žanru takozvanih “pucačina”, u kojoj ste vojnik američke vojske na raznim zadacima. Realizam u “America’s Army”, kako je efektno ali ne baš originalno nazvana ova igrica, ide toliko daleko da pre uključivanja u igranje morate proći opsežnu obuku, sa sve polaganjem testova iz prve pomoći. Dodatni detalj su likovi zasnovani na stvarnim vojnicima i oficirima, kao i njihova lična iskustva koja možete saznati kroz igranje igrice. Neverovatan broj zaljubljenika u ovu igru širom sveta i porast broja regruta govore o tome kako čak i konzervativna organizacija poput vojske može da iskoristi prednosti savremenih tehnologija, ali i o sve čvršćoj vezi stvarnog i virtuelnog života.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *