Tehnološka neminovnost

Pogledaj sve kategorije

2022 - May - 17

Ne tako davno, pripadnost kompanija različitim granama privrede bila je jasna i očigledna. Ono što se rečnikom domaćeg zakonodavstva naziva „pretežna delatnost“, mogli ste u većini slučajeva da prepoznate već na osnovu naziva, logotipa ili generalnog marketinškog nastupa firme. Uostalom, i sam u ovim redovima obično koristim izraz „IT industrija“ kada želim da pričam o kompanijama čije je poslovanje vezano za tehnološke inovacije i digitalni svet. Postavlja se, međutim, pitanje da li će u doglednoj budućnosti sve industrije u sebi sadržavati preovlađujuću IT komponentu?

 

Mediji su puni tekstova i priloga o uspesima inovativnih firmi i pojedinaca koji pokušavaju da donesu revoluciju u različite oblasti poslovanja. Ideje su po pravilu vezane za uvođenje digitalnih uređaja, softverskih rešenja i interneta u tradicionalne poslovne procese, bilo da se radi o trgovini, transportu, proizvodnji ili poljoprivredi. Mnoge od tih inovacija u svojoj osnovi imaju kompleksan i efikasan informacioni sistem, korisnicima vidljiv kroz interaktivni portal i mobilnu aplikaciju koja omogućuje brži i jednostavniji  kontakt sa klijentima, obavljanje posla uz minimum prateće infrastrukture i automatizaciju svih procesa. U drugim slučajevima široj publici ta vrsta automatizacije nije vidljiva jer se dešava interno, ali je izuzetno značajna u odnosu na konkurentsku prednost na tržištu. Ako se firma bavi dostavom, a čitav sistem je nezamisliv i ne može da funkcioniše bez softverske i internet komponente, da li su oni istovremeno i IT kompanija? Da li su oni primarno IT kompanija? Pomoć specijalizovanih IT kuća pri razvoju ovakvih sistema se podrazumeva, ali je za proces održavanja i konstantnog razvoja novih funkcionalnosti neophodna interna opredeljenost ka informacionim tehnologijama.

 

Opet se vraćamo na neku vrstu lajtmotiva ovih tekstova. Hteli mi to ili ne, digitalno doba u kome živimo u naše živote neminovno uvodi tehnologiju, elektronske uređaje i softverska rešenja. Sve to na način da oni postaju sveprisutni deo svakodnevice i nešto bez čega ne može da se zamisli bilo koja ljudska aktivnost. Da bismo u takvom svetu mogli da funkcionišemo, neophodno je da budemo računarski i tehnološki pismeni, da pratimo trendove i da se neprekidno usavršavamo. Dodatni napor koji pri tome moramo da uložimo u ovladavanje novim veštinama višestruko će se isplatiti – kako nama, tako i generacijama koje dolaze.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *